Boterdiep 14

Projectbeschrijving

De voormalige dansschool heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk is het gebouwd als kerk, een vrijstaand gebouw aan het toen nog niet gedempte Boterdiep, net buiten de stadsgrachten. Door de jaren heen heeft het gebouw onder andere dienst gedaan voor het Leger des Heils en voor de Brezan, voordat het getransformeerd werd tot een dansschool. Ten tijde van dansschool heeft het gebouw nog een algehele renovatie ondergaan voor de laatste gebruiker Plaza Danza.

Het gebouw is ondertussen alleen nog vanaf het Boterdiep te bereiken door 2 smalle steegjes. De te realiseren appartementen vormen daardoor als het ware een klein dorpje en de manier om die te bereiken doet denken aan een Mediterraans dorpje.
Dat uitgangspunt heeft als concept gediend voor het ontwerp van dit project.
Het dak, de verdiepingsvloer en alle voorzetwanden worden verwijderd, zodat alleen de oorspronkelijke buitenmuren blijven staan. De 7 appartementen worden opgetrokken uit een 3-laagse houtskeletbouw met een steegje er tussendoor. Zowel dak-, gevel- als vloerafwerking (bestrating) wordt in Mediterraanse stijl uitgevoerd.
Het oorspronkelijke dwarsgebouw wordt eveneens “ontkapt” en vormt een gezamenlijk buitenplein.

Zo wordt Plaza Danza getransformeerd tot Plaza Matequilla (Boterplein).